Бека Ауто ООД Стара Загора

Икономичното шофиране спестява пари и неприятности

Независимо дали говорим за лека кола, камион или автобус, от начина на шофиране зависи най-много какъв ще бъде общият разход на гориво на автомобила.
Поне за известно време според показанията на индикатора за нивото на гориво или като засичате пълненията на резервоара, наблюдавайте как разходът на гориво (а това означава и изминатите километри) се променя в зависимост от това как шофирате. Най-добрите шофьори карат така, че успяват да намалят с повече от 20 % най-ниския среден разход на гориво, който производителят е посочил като стандартен. С малко търпение и тренировки също можете да станете такъв шофьор. Опитайте!

Ето няколко практични правила какво трябва да прилагате постоянно при управлението на автомобила:

Спазвайте ограниченията за скоростта. Така ще си спестите не само пари от глоби от КАТ, но и ще икономисате гориво от порядъка на десетки проценти. Със сигурност е така, ако извън населени места шофирате с 90 км/час вместо с възможните днес 120 км/час.

автомобили кола гуми джанти моточасти

Шофирайте плавно и предвиждай ситуацията на пътя. Ако използвате умно инерцията и натискате педала на газта само тогава, когато обстоятелствата действително го изискват, не само че ще стигнете по-далече, но и ще пътувате без риск и стрес. Ако карате по този начин, не само ще спестите гориво, но и ще знаете как да действате в критични ситуации; именно защото отрано сте помислили за тях.
Съвсем излишно е да бързате към светофара, ако той свети червено. Разбира се, същото е и когато светофарът свети зелено, а вие сте все още твърде далеч от него.

Не шофирайте с високи обороти на двигателя. Шофирайте на по-висока предавка винаги, когато е възможно. Превключвайте на по-висока предавка преди 2500 оборота/мин. Поддържайте скоростта при възможно най-висока предавка. Старайте се да не натискате педала на газта докрай.

Следете индикатора за ниво на горивото – иконометър. Той може да бъде най-добрият ви треньор. Възползвайте се от него, защото той е удобен помощник, чрез който можете да привикнете да карате по оптимален начин и да проверите какъв е ефектът от различните начини на каране и влиянието им върху разхода на гориво.
Доказано е, че ако свети червената контролна лампа за количеството на горивото, шофьорите карат по-икономично, особено когато най-близката бензиностанция се намира на по-голямо разстояние от разстоянието, което им остава да изминат. Т.е. икономичното шофиране е възможно и от вас зависи да го прилагате винаги.

Освободи се от непотребните вещи в колата си. Всеки излишен килограм в автомобила закономерно увеличава разхода на гориво. Свалете празния багажник върху покрива на колата ви щом не ви трябва или различните допълнителни аеродинамични подобрения, които повишават съпротивлението на въздуха. Отрицателно въздействие върху разхода на гориво оказват отворените прозорци, непокритият товар, шибидаха и др., които нарушават аеродинамиката на автомобила.

гуми джанти моточасти

Редовно проверявай налягането в гумите. Когато купувате гуми, избирайте ги главно според качеството, а не според цената им. За да запазите за най-дълго време качествата и живота на вашите гуми, спазвайте препоръчителното налягане на гумите указано от производителя на автомобила, като редовно го проверявате - поне веднъж месечно, винаги при студени гуми. Пониженото налягане на въздуха в гумите повишава разхода на гориво.

Ползвайте качествени масла и горива. Редовно проверявайте нивото и качеството на маслото в автомобила в съответствие с изискванията на производителя (маслото се сменя обикновено на всеки 15 хиляди километра или поне веднъж годишно). Зареждането с по-качествено гориво също допринася за по-икономична експлоатация на превозното средство.

Регулирайте двигателя. Лошо регулираният двигател, задръстеният въздушен филтър или повреда в ауспуха лесно могат да доведат до повишаване на разхода на гориво с 10%, а понякога и с повече.

Използвай рационално оборудването в колата. Разходът на гориво е свързан не само с начина на каране, но и с комфорта, предлаган от превозните средства. Подгряването на прозорците и седалките, отоплението, климатика, радиокасетофона - всички те са уреди-консуматори, които изискват енергия под формата на електричество, получено чрез генератора за променлив ток (алтернатора), задвижван от двигателя на автомобила. Най-осезателно върху по-големия разход на гориво влияе климатикът. Изключвайте консуматорите на електрическа енергия, когато нямате нужда от тях.

Купувай кола с нисък разход на гориво. Когато си купувате автомобил, изберете онази, която при еднакви други показатели има най-нисък разход на гориво. От това само ще спечелите.